Interview: Eline had een koopverslaving en een flinke schuld

Eline (31) had een koopverslaving en gaf meer uit dan dat er binnen kwam. Binnen no time had ze een schuld van 21.000 euro. 

Eline helpt vrouwen met met gedragsverandering en gedragsverslaving. Volgens haar verdient namelijk iedereen een gelukkig leven en een positieve mindset.

Foto: Bianca’s Blik 

Eline: “Eigenlijk is het heel raar; ik heb verslavingskunde gestudeerd, maar heb zelf twee verslavingen. Anderen kan ik supergoed helpen, maar voor mezelf is het een blinde vlek.

Ik ben heel impulsief. Dat is een leuke eigenschap van mezelf, maar ook een mega dikke valkuil. Ik denk dat ik al die jaren kort geluk heb gekocht. Het is eigenlijk begonnen toen ik veertien was en thuis geen fijne situatie had. Om daar mee te dealen ontwikkelde ik een eetverslaving en een koopverslaving. Dat zijn twee verslavingen die eigenlijk dezelfde functie hebben voor mij; omdat ik alles onder controle wil houden vormen ze een soort uitlaatklep. Hierin stond ik mezelf toe om even die controle los te laten. 

Negatieve spiraal

Het geld gaf ik uit aan rondjes in de kroeg, eten en spulletjes die ik online bestelde. Ik vond het ook gewoon heel leuk om mensen te kunnen trakteren en te zeggen ‘nee joh, ik betaal wel’. En omdat ik veel geld uitgaf, moest ik ook veel werken. En omdat ik zo hard werken, vond ik altijd wel dat ik het verdiende om iets voor mezelf te kopen. Zo draaide ik mezelf dus helemaal in een negatieve spiraal en raakte ik langzaam maar zeker ook steeds verder in de schulden.


Ik wist natuurlijk wel dat ik in de problemen zat, maar ik deed gewoon mijn oogkleppen op en deelde het eigenlijk met niemand. Heel eenzaam was dat eigenlijk.


Veel te makkelijk

In het begin sprong mijn moeder nog wel eens bij wanneer ik rood stond, maar op een gegeven moment wilde ik haar niet meer vertellen dat ik wéér een fout had begaan. Dus dan leende ik nog maar wat bij. Het is heel erg makkelijk, als ik bij een instantie een doorlopend krediet aan wilde vragen van 7000,- werden daar geen vragen over gesteld. Geen probleem. Super gevaarlijk dus als je daar gevoelig voor bent, net zoals ik.

Stress en eenzaamheid

Ik wist natuurlijk wel dat ik in de problemen zat, maar ik deed gewoon mijn oogkleppen op en deelde het met niemand. Heel eenzaam was dat eigenlijk. Door de stress die ik daarvan kreeg ging ik alleen maar meer kopen. Ik wist dat ik zelfdestructief bezig was, maar kon er gewoon niet mee stoppen.

Omslagpunt

Ondanks die oogkleppen hield ik wel mijn rekening goed in de gaten. Op een gegeven moment keek ik en zag dat ik nu écht in de problemen zou komen. Ik had mijn zorgverzekering al een keertje teruggestort om nog een rondje in de kroeg te kunnen geven en niet te laten zien dat ik eigenlijk geen geld meer had. 

Ik dacht: deze maand gaat alles nog goed, maar volgende maand kom ik 3000,- euro in de min te staan, terwijl ik maar 2000,- in de min mág staan en dat doe ik nu al. Mijn salaris was ook elke maand 2000,-, dus zo kon ik elke keer op die nullijn komen, maar nu lukte dat niet meer. Ik kon volgende maand mijn huur niet meer betalen.

Schuldhulpverlening

Ik wist dat het zo niet meer kon en dat ik iets moest doen. Eerst heb ik geprobeerd om al mijn schulden bij één bedrijf onder te brengen, maar dat lukte niet. Ik zat toen op 21.000,- euro schuld en stond 2000,- euro in de min en niemand wilde mij meer een lening verstrekken. Logisch natuurlijk, al vond ik toen van niet. 

Mijn volgende stap was om de gemeente te bellen. Ik had gezien dat je daar schuldhulpverlening kon aanvragen. Maar toen ik iemand aan de lijn kreeg, kreeg ik drie vragen: “Heb je kinderen? Word je je huis uitgezet omdat je de huur niet kan betalen? En is je gas, water en licht afgesloten?” Op al die vragen was mijn antwoord “nee”. Toen werd me verteld dat ik pas over drie maanden geholpen kon worden omdat het niet ernstig genoeg was.

Behoorlijk klote, want over drie maanden zou ik waarschijnlijk wel mijn huis uitgezet zijn omdat ik de huur niet meer kon betalen. Dat wilde ik voorkomen.


Waar mensen wel eens zeggen ‘je hebt een gat in je hand’, nou, ik heb helemaal geen hand in dat geval.


Familie to the rescue

Huilend heb ik toen mijn moeder gebeld en alles opgebiecht. Dat was niet makkelijk. Eerst zei ik tegen haar dat ik het zelf op wilde lossen, ze had me de afgelopen jaar al genoeg uit de brand geholpen. En ik wist dat het geen oplossing was als ze me geld leende, dat werkte alleen als een soort pleister op de wond en loste niet de onderliggende problemen op. 

Gelukkig reageerde ze heel lief en begripvol en zei ze “natuurlijk ga ik je helpen, we lossen het samen op”. 

Uiteindelijk hebben mijn moeder en zus samen mijn schulden overgenomen. Dat was echt heel fijn, want anders moest ik heel veel rente betalen over mijn schuld en zou ik het pas in vijf jaar af kunnen lossen. Nu kan het in drie jaar. 

Ik ben ze echt ontzettend dankbaar en weet dat ik echt ontzettend veel geluk heb met zo’n lieve familie. En een familie die goed is met geld, het is nogal wat om even 20.000 euro uit te lenen. Niet iedereen heeft die mogelijkheid. 

Dagobert zus

Samen met mijn zus heb ik een aflosplan gemaakt. Heel grappig, zij is echt het tegenovergestelde van mijzelf als het over geld gaat. Ze is een kei in rekenen en financiën, dat is helemaal haar ding. Ze is een soort Dagobert Duck. En waar mensen wel eens zeggen ‘je hebt een gat in je hand’, nou, ik heb helemaal geen hand in dat geval. 

Nu beheert zij mijn financiën en mijn pinpas. Ik heb een extra rekening geopend met pinpas en daar stort mijn zus elke week wat geld op en daar moet ik het dan mee doen.

Flinke omslag

Het was natuurlijk wel even wennen om mijn hand op mijn portemonnee te moeten houden. Ineens moest ik overal “nee” tegen zeggen en kon ik geen rondjes meer geven in de kroeg. Dat betekende dat ik ook mijn vrienden uit moest leggen waarom dat niet meer kon. Gelukkig reageerden ze positief, maar lastig was het wel. Zelf duurde het ook wel even voordat ik het echt geaccepteerd had. 

Wat me het meeste helpt is het idee dat ik met elk stapje bezig ben om mijn situatie te verbeteren. Alle beetjes helpen. En als ik een fout maak, naai ik mijn moeder en mijn zus. Dan ben ik hun geld aan het uitgeven, terwijl zij juist degenen zijn die me helpen. 

En nu?

In december heb ik alles afgelost, dan spring ik een gat in de lucht! Maar ik heb wel tegen mijn zus gezegd “laat me nog niet los, want ik vertrouw mezelf nog niet voor de volle 100%”. Dus toch fijn als ze nog een beetje een oogje in het zeil houdt. Mijn koopverslaving heb ik nu wel in de hand. Eigenlijk hebben de technieken die ik heb geleerd in therapie voor mijn eetstoornis me daarbij geholpen.

Het is ook echt heel raar eigenlijk dat je in Nederland niet behandeld kan worden voor een koopverslaving. Daar heb ik wel naar gekeken, maar het is er gewoon niet. Je kan wel een budgetcoach in de hand nemen, maar dat was niet wat ik zocht want dat pakt niet het onderliggende gedrag aan. 

Ik vind dat best kwalijk, want ik heb daar zeker behoefte aan gehad. 

Taboe

Ook al heb ik bijna alles afgelost, soms kan ik me nog steeds best eenzaam voelen als het gaat over schulden. Of eigenlijk juist omdat het er niet over gaat. Wanneer het gaat over het hebben van een schuld komt vaak de studieschuld naar boven. Dat is iets waar veel mensen zich in kunnen herkennen. Maar andere schulden zijn nog veel meer taboe, aan alles rond geld zit heel veel schaamte gekoppeld. Ik vind echt dat daar meer over gesproken moet worden. Daarom praat ik er nu ook met jullie over.”


Tips van Eline voor als je zelf schulden hebt

  • Praat er met iemand over die dichtbij je staat, dat is minder eng dan je misschien denkt. Mensen reageren beter dan je vaak verwacht. Erover praten is de eerste stap naar hulp.
  • Als je dat niet durft, praat er dan over met je huisarts. Die kan je helpen om professionele hulp te vinden.
  • Ga niet zoeken op Google naar bedrijven die je kunnen helpen met je schuld. Die vragen vaak een maandelijkse fee tussen de €100,- en €200,-. Dan kom je alleen maar dieper in de problemen.
  • Via de gemeente kan je vaak gratis geholpen worden. Zij kunnen je helpen met budgetcoaching en schuldhulpverlening.
  • Je mag ook altijd mij benaderen, dan kan ik kijken of ik iets voor je kan doen.

Over Eline Verbeek Begeleiding & Coaching

Eline helpt (hoog)opgeleide vrouwen tussen de 25 – 40 jaar met gedragsverandering en gedragsverslaving. volgens haar verdient iedereen namelijk een gelukkig leven en een positieve mindset. Het leven bestaat voor 10% uit wat je overkomt en voor 90% uit hoe je daar op reageert. Eline helpt je te veranderen door samen met jou in te zoomen op jouw gedachtes. Dit doet zij middels cognitieve gedragstherapie met een vleugje vrolijkheid en humor. Door jouw gedachtes te veranderen, verandert automatisch jouw gedrag en daarmee de manier waarop jij reageert op de dingen die jou overkomen.

Naar Eline Verbeek Begeleiding & Coaching >

Eline’s Instagram waar ze haar positieve vibes deelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s