Een plant stekken? Zo doe je dat!

Een plant stekken is de makkelijkste én de goedkoopste manier om meer groen in huis te krijgen. Zo kan je op meerdere plekken in huis genieten van je lievelingsplant of kan je er iemand anders blij mee maken.

Waarom stekken?

Het is hartstikke tof om van je huiskamer een groene oase te maken, maar planten kopen kan een dure bezigheid zijn. Naast goedkoper, is stekken ook beter voor het milieu. De planten hoeven dan niet geïmporteerd te worden of gekweekt in kassen en er worden geen schadelijke stoffen gebruikt als pesticide. Daarnaast is het ook super leuk om je plant van een klein, schattig miniplantje naar een grote plant uit te zien groeien! Ultiem groene vingers gevoel gegarandeerd.

De basis

Door een plant te stekken haal je een klein stukje af van de moederplant, die je uit laat groeien tot een nieuwe plant. Dit is een hele simpele manier om je plantenfamilie te vergroten.

De beste tijd om stekjes te maken is in het voorjaar, dan heeft de babyplant genoeg zonlicht en warmte om te wortelen en te groeien en heeft de moederplant voldoende energie om te genezen van de kleine beschadiging die je maakt wanneer je de stek er afhaalt. Het beste maak je ook stekjes van een gezonde en sterke plant, je hebt dan meer kans dat het lukt.

Je hebt niet heel veel nodig voor het maken van een stekje. Een schoon, scherp mes of een schaar en een klein potje of klein vaasje zijn vaak al voldoende. Soms wordt er gezegd dat je speciale stekgrond of stekpoeder nodig hebt. Dat kan, maar je kan ook makkelijk zonder.

Fittonia plant
Deze mooie Fittonia kreeg ik als stekje van mijn tante en is sindsdien flink gegroeid.

Soorten stekken en voorbeelden

Niet elke plant kan gestekt worden, en niet elke plant wordt op de zelfde manier gestekt. Het klinkt alsof het nu heel ingewikkeld gaat worden, maar dat valt eigenlijk wel mee. Het handigst is om de naam van de plant die je wil vermeerderen even te Googelen. Bijvoorbeeld ‘Monstera stekken’. Dan vind je precies hoe het werkt. Zelf ben ik nogal visueel ingesteld en vind ik het fijn om een video te kijken, die zijn er vaak genoeg te vinden.

Het beste kan je beginnen met een makkelijke plant. Planten die simpel in onderhoud zijn, zijn vaak ook goed te stekken. Hieronder een paar voorbeelden van planten die makkelijk te stekken zijn en op welke manier.

Uitlopers

Planten met uitlopers zijn super simpel om te vermeerderen! Deze planten vormen namelijk vanzelf kleine babyplantjes die je er af kan halen. Omdat dit eigenlijk al meteen volledige plantjes met wortels zijn, kan je ze meteen in de aarde zetten.

Het bekendste voorbeeld hiervan is de Pannenkoekenplant, of de Pilea. Deze plant maakt vaak een heleboel kleine mini-plantjes naast de grote plant. Dit gaat automatisch, je hoeft er niks voor te doen. De kleine plantjes kan je nu uitgraven (met je vingers, zodat je de tere wortels niet beschadigd) en dan zo dicht mogelijk bij de moederplant kan je de wortels afsnijden.

pannekoekenplant met klein plantje erbij. Makkelijk om te stekken.
Pannekoekenplant met een mini. Heel makkelijk om te stekken!
een kleine uitloper van een pannekoekenplant.

Nu kan je hem direct in de aarde zetten, of een tijdje in het water zetten om de wortels meer te laten groeien. Het één is niet persé beter dan het ander. Ik zou zeggen; probeer het uit.

Een andere bekende plant met uitlopers is de graslelie. Deze plant krijgt lange sprieten met babyplantjes er aan. De spriet kan je afknippen en ook ook deze nieuwe stek kan meteen in de grond of eerst even in het water.

Kopstekken of stengelstekken

Bij een kopstek haal je een topje van een plant af om hem zo te vermeerderen Je knipt of snijdt een stuk af van ongeveer 15 cm, direct boven een blad. Dan haal je de onderste bladeren van de steel af en zet je hem in het water. Een stengelstek werkt in prinicpe hetzelfde, alleen neem je een ouder en volgroeid stuk, in plaats van een jonge scheut.

Een plant die makkelijk op deze manier te stekken is, is de Mostera plant, of Gatenplant. Je snijdt hiervan een blad af op de knobbel net boven een ander blad. Neem een stuk met een luchtwortel (die bruine slierten). Neem een stuk met maximaal twee bladeren. Dit stekje kun je nu in het water zetten. Zorg dat de luchtwortel ook onder staat. En laat nu de wortels een centimeter of tien groeien voordat je hem in de aarde zet. Wees geduldig, want dit kan best even duren!

luchtwotels van de monstera plant
De luchtwortels van een Monstera plant lijken een beetje op tentakels.

Splitsen van de kluit

Bij sommige planten kan je hem vermeerderen door de wortels te splitsen en de stengels uit elkaar te halen. Dit heb ik zelf nog nooit gedaan omdat ik het een beetje eng vindt op de een of andere manier, maar het schijnt niet moeilijk te zijn. Planten waarbij dit kan zijn onder anderen de Lepelplant en Calathea. Lotte heeft het met haar cactus gedaan, wat goed gegaan is!

het ontwarren van de wortelkluit van een cactus om stekjes te maken.
cactus stekje in een klein potje.
Cactusstekje! Wat een schatje.

Bladstekken

Ook dit heb ik nog nooit gedaan, maar wil ik zeker een keer uitproberen! Heel veel vetplanten en sommige andere planten kan je stekken met maar één blaadje. Hoe cool! Ook de populaire Sanseveria of Vrouwentong kan je stekken door een stuk van het blad in de aarde terug te stoppen.

En nu zelf aan de slag

Dit zijn maar een paar manieren om verschillende planten te stekken, er zijn er nog veel meer! Te veel om hier allemaal te beschrijven in ieder geval. Als je niet zeker weet hoe je jouw plant precies moet stekken, zoek het dan even op voor die specifieke soort.

Hopelijk geeft dit artikel je het duwtje in de rug om het ook zelf te gaan proberen! In het beste geval heb je er nieuwe, toffe plantjes bij en als het niet lukt heb je altijd nog de moederplant. Geen man overboord.

Weet je nog meer planten die makkelijk te stekken zijn? Deel het met ons!

Door: Floor

Een reactie op “Een plant stekken? Zo doe je dat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s