Dingen waar wij geen geld aan uitgeven

Waar de één bakken geld over de balk smijt, kiest de ander liever voor een karige optie. Niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk in het leven. Met geld omgaan betekent altijd keuzes maken en prioriteiten stellen. In deze blog delen we een aantal dingen waar wij geen geld aan uitgeven.

Lotte

Mijn auto

Ik rijd al jaren rond in een aftands koekblik. Doet het prima. Is betrouwbaar. Ik kom ermee van A naar B. Een bewuste keuze. De kosten van mijn auto probeer ik namelijk zo laag mogelijk te houden.

Mijn vriend en ik hebben onze auto gekocht voor een prikkie toen we nog studeerden. We konden het ding in één keer afrekenen, zodat we geen betaalregeling aan hoefde te gaan. Met opzet kozen we voor een kleine Citroen C1 die al heel wat vorige eigenaren gezien had. Geen parel, maar wel een auto met veel praktische voordelen.

Kleine auto’s zijn namelijk vaak licht van gewicht en rijden zuinig. Hierdoor betaal je minder wegenbelasting en verbruik je minder benzine. Omdat de aanschafwaarde van de auto zo laag was, hebben we gekozen voor een basis verzekering. De kans is bovendien groot, dat wij de laatste eigenaren van deze auto zullen zijn. Daarom vinden we het niet zo erg als er eens een flinke kras op komt. Dat laten we dan bewust niet repareren. Natuurlijk investeren we wel in onderhoud, want we gaan graag veilig de weg op. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen.

Ik gun alle mensen die rijcomfort en luxe wél belangrijk vinden hun geluk, maar persoonlijk vind ik dure auto’s en strakke lak niet zo heel meeslepend. Ieder zijn ding! Floor en ik hebben weer andere dingen waarop wij juist niet besparen.

Krassen op een auto

Merkkleding

Op de middelbare school was er een soort craze dat iedereen ineens merkkleding moest hebben. Van die shirts, truien en tassen met grote logo’s en namen van ontwerpers erop. Zelf hadden wij thuis niet de middelen om hieraan mee te kunnen doen.

Nu ik wat ouder ben, zie ik er ook het nut niet meer echt van in. Ik raak snel uitgekeken op al die logo’s en het kost ook vaak nog eens kapitalen. Daarbij is de kwaliteit van merkkleding niet per definitie goed. En bovendien wordt veel merkkleding gemaakt in lagelonenlanden en is het moeilijk om te achterhalen of de omstandigheden voor de makers goed waren. Voor mij dus liever geen merkkleding.

Beeld: Godisable Jacob

Bij elkaar passend servies

Sommige mensen lijken het helemaal voor elkaar te hebben: een net, opgeruimd huis, een goedgevulde koelkast en mooi, bij elkaar passend serviesgoed. Dit laatste valt mij altijd gelijk op, als ik bij mensen op visite ben. Hoe doen zij dat toch? Bij ons thuis verdwijnen er regelmatig borden in de vaatwasser en valt er bijna wekelijks wel wat kapot.

Hierdoor zijn onze kasten gevuld met een mismatch aan bontgekleurde kopjes, mokken, borden en schaaltjes. Veel ervan hebben we gekregen van vrienden en familie. Zelf hebben wel eens wat bijgekocht bij de kringloop. Zelden gaven we geld uit aan wat nieuws. En zo gaat dat dan. Ik vraag me af of het hebben van een net servies een volwassen gevoel geeft. Maar, geen zin om daar dan weer geld aan uit te geven. Ik zal er nooit achter komen. Eigenlijk is het ook wel leuk zo, allemaal van die gekke kopjes bij elkaar. Het is in ieder geval wel lekker gezellig en persoonlijk.

servies dat niet bij elkaar past
Zomaar wat servies uit mijn kast.

Floor

Tijdschriften

Toen ik een jaar of achttien was kocht ik vaak losse tijdschriften. Op het station als de trein weer eens vertraging had, of bij het boodschappen doen. Ik verslond het ene blaadje na het andere. Vooral vrouwenbladen als de Linda, Elle, Cosmo en Viva. Waarom weet ik niet precies, ik denk dat ik een beetje zoekende was naar mijn identiteit en dacht het te kunnen vinden in die tijdschriften.

Ik betaalde een fortuin (tijdschriften kosten gemiddeld tussen de drie en de zeven (!) euro) om steeds maar weer opnieuw te lezen welke kleren ik zou moeten kopen, met welke make-up ik er het beste uit zou zien en een stroom aan persoonlijke verhalen en slecht relatieadvies. Needless to say; daar voelde ik me niet beter door.

Nu geef ik eigenlijk nooit meer geld uit aan tijdschriften. Er zijn natuurlijk een heleboel tijdschriften die over hele andere dingen schrijven en wél interessant zijn. En zelfs die stereotype vrouwenbladen kunnen (met mate) wel eens lekker zijn om te lezen, maar ik krijg mijn info fix door blogs en podcasts. Zorgt ook meteen voor minder zooi in huis.

Tijdschriften op een stapeltje
Beeld: Alex Maloney

Een droger

Volgens het Nibud zijn de gemiddelde kosten per droogbeurt 1,23 euro. Dat is meer dan ik verwachtte! Mijn was hang ik altijd te drogen en heb eigenlijk nooit een droger gemist.

Naast dat het geld bespaart, is het ook een stuk beter voor het milieu om je was op te hangen. Drogen kost veel energie en gas en er komen veel synthetische vezels los bij het drogen.

Het enige nadeel vind ik dat in de winter, wanneer ik mijn was niet buiten kan hangen, het best veel plek inneemt in ons appartementje. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen.

Roze en rode was op een wasrek.

Dure make-up

Tuurlijk vind ik het leuk om af en toe met make-up te experimenteren en all out te gaan, maar de meeste dagen zijn mascara en wenkbrouwpoeder het enige dat ik gebruik. Daarom vind ik het ook niet nodig om veel uit te geven aan high end make-up.

Wel heb ik gemerkt dat er in budget make-up best veel verschil in kwaliteit zit en dat het de moeite waard kan zijn om uit te zoeken wat goed is en wat niet. Het is namelijk ook zonde als je een hoop goedkope meuk koopt en daarna nooit gebruikt.

Waar ik ook altijd naar kijk is dat make-up dierproefvrij is. Gelukkig zijn er een hoop budgetmerken die daar aan voldoen.

Opgemaakt gezicht met makeup. Oogschaduw palet Angel heart van I love Revolution in de hand.

Zijn er dingen waar jij bewust geen geld aan uitgeeft?

Door: De Karige Vrouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s