Een jaar lang geen kleding kopen

In januari besloot ik om dit jaar geen nieuwe kleding te kopen. En is dat vervelend? Nee, het bevalt eigenlijk wel prima!

Volle kledingkast

Meestal doe ik niet aan goede voornemens voor het nieuwe jaar, dan zit er meteen zo veel druk op. Dit jaar besloot ik echter om in heel 2020 geen nieuwe kleding meer te kopen. Waarom besloot ik mezelf het leven moeilijk te maken? Het begon eigenlijk met de simpele reden dat mijn kledingkast overvol was en ik na ging denken over mijn koopgedrag.

Nu ben ik over het algemeen niet zo’n shopper, maar in enkele maanden was de inhoud van mijn kledingkast zowat verdubbeld. Er paste echt niks meer bij! Iets kopen werkt verslavend, het geeft instant gratification om iets moois te zien, het af te rekenen en mee naar huis te nemen. Niet nadenkend over of je het wel nodig hebt, of dat het bij de rest van je kleding past. Hier was ik aan ten prooi gevallen. Zeker als je soms niet zo lekker in je vel zit, kan het verleidelijk zijn om te denken dat je je van een nieuwe outfit beter gaat voelen.

Niet zo duurzaam

De tweede reden voor mijn besluit is dat de productie van kleding niet zo goed is voor onze aarde. Ik probeer steeds meer om duurzame keuzes te maken, en ‘fast fashion’ past daar niet bij. Het is super makkelijk om goedkope kleding te kopen en zo elk seizoen een nieuwe look te dragen, maar die kosten worden ergens anders op afgewenteld. Goedkope kleding heeft een donkere keerzijde, niet alleen voor het milieu maar ook voor de makers. Een aanrader voor als je hier meer over wil weten is de (confronterende) documentaire ‘True Cost‘.

De spelregels

Om mijn voornemen beter te omlijnen heb ik voor mezelf een paar spelregels bedacht.

  • Twaalf maanden lang koop ik geen nieuwe kleding.
  • Tweedehands kleding en zelfgemaakte kleding mogen wel. Dat helpt niet om mijn kledingkast minder vol te maken, dat klopt. Maar ik wil meer gaan oefenen met naaien en tweedehands pareltjes vind ik moeilijk om te laten liggen. Wel denk ik ook hier beter bij na; heb ik het écht nodig en ga ik het écht dragen.
  • Wanneer een item dat ik veel draag (denk onderbroeken, sokken of jeans) versleten is, mag ik het wel vervangen. Zo mogelijk wel door een duurzaam alternatief.
Zelf kleding naaien.
Dit leuke stofje kreeg ik van een vriendin. Het plan is om er een luchtige zomerbroek van te maken.

Moeilijk? Nee, leuk!

Het jaar is nog niet voorbij, maar de challenge bevalt me beter dan gedacht. Ik heb nog geen enkele keer de spelregels overtreden. Nu kom ik de afgelopen maanden door de corona-uitbraak natuurlijk sowieso niet echt meer in het centrum, maar ik heb niet het idee dat het in de periode daarvoor moeilijker was.

Een paar dingen die me opvallen, zo op de helft; Ik ga de kleding die ik heb veel meer waarderen. Er waren een paar items die ik eigenlijk nooit droeg, maar die wel heel leuk zijn. Door het niet kopen van nieuwe kleding kijk ik beter naar wat ik al heb en wat voor leuke combinaties ik daarmee kan maken.

Het voelt soms ook wel fijn om niet het idee te hebben dat je nieuwe kleding moet kopen. Dat slaat natuurlijk nergens op I know, I know. Maar de mode-industrie weet heel handig in te spelen op onze onzekerheden en zo krijg je soms het idee dat je niet meetelt wanneer je niet de hipste nieuwe kleren hebt. Dat gevoel van moeten had ik al niet heel erg, maar kan ik nu nóg veel makkelijker naast me neerleggen. Dit voornemen geeft me die houvast.

Zou jij een challenge als deze kunnen doen?

Door: Floor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s