Favorieten: Menstruatiecup

De menstruatiecup; goedkoper dan maandverband en tampons, milieuvriendelijk, veilig en hygiënisch. Zelf ben ik al zo’n zes jaar fan van de menstruatiecup. Na eerste gebruik was ik eigenlijk gelijk om! Alles komt samen in dit product: Goedkoop, groen, gezond en gemakkelijk!

Cup-a-bloed

Een menstruatiecup is een flexibel siliconen kelkje dat je tijdens je menstruatie in je vagina inbrengt om het menstruatiebloed op te vangen. Na enkele uren leeg je de cup, spoel je hem om en gebruik je hem opnieuw. Het is een alternatief voor tampons of maandverband dat de laatste jaren steeds populairder wordt. In het begin was het even wennen, maar al snel wilde ik niet meer zonder.

Goedkoop

Een menstruatiecup kost gemiddeld zo’n 20 euro. Er zijn veel verschillende soorten op de markt. De goedkoopste cups kosten zo’n 15 euro, de wat duurdere cups zo’n 30 euro. Dat lijkt misschien wat prijzig, maar dat is het zeker niet! Menstruatiecups zijn namelijk herbruikbaar en gaan jaren mee. Het gaat dus om een eenmalige uitgave.

Ik ben even aan het rekenen geslagen om erachter te komen hoe snel je een menstruatiecup kan ‘terugverdienen’.
Stel je gebruikt tijdens je menstruatie 4 tampons per dag.
Een pak o.b. Tampons ProComfort (normaal formaat) kost 5.09 euro voor 32 stuks. Dan kom je op 0.16 cent per tampon.
Als je menstruatie vijf dagen duurt, heb je in totaal 20 tampons nodig. Dan ben je 3.20 euro aan tampons kwijt per menstruatie.
Wanneer je een menstruatiecup van 20 euro koopt, moet je dus zo’n 6 keer menstrueren voordat je de cup hebt terugverdiend.

Een menstruatiecup met 2 euro ernaast voor schaal.
Mijn menstruatiecup met 2 euro voor schaal.

Maar, waarschijnlijk verdien je de menstruatiecup veel eerder terug. In de praktijk gebruik je namelijk snel meer tampons en ook de kosten voor extra producten zoals inlegkruisjes zijn hier niet bij opgeteld. Daarentegen zijn er natuurlijk goedkopere tampons op de markt (huismerken). Maar er zijn ook tampons te koop die weer een stuk duurder zijn.

Zelf heb ik zo’n zes jaar geleden mijn menstruatiecup aangeschaft. Die gebruik ik nu nog steeds. Ik ben er dus behoorlijk zeker van dat ik de kosten er al uit heb. Maar hoe snel je daadwerkelijk quitte speelt, hangt af van het menstruatieproduct dat je gewend bent (maandverband, tampons, inlegkruisjes) en de kosten die dat met zich meebrengt.

Tip: Ik zag op de website van o.b. dat je een gratis probeerverpakking kan bestellen. Moet je alleen wel weer allerlei gegevens achterlaten.

Groen

Een menstruatiecup is herbruikbaar. Je koopt dus één keer een cup die je vervolgens jarenlang kan gebruiken. Super groen, want al deze tijd produceer je dus geen afval. Waar tampons en maandverband de prullenbak ingaan na gebruik, bewaar je de cup tot je volgende menstruatie. Goed voor milieu en portemonnee.

Een menstruatiecup van het merk Femmecup samen met het bijbehorende opbergzakje en de gebruiksaanwijzing.
Mijn menstruatiecup: de Femmecup.

Gezond

Menstruatiecups absorberen geen bloed, zoals tampons dat wel doen, maar vangen het enkel op. Hierdoor blijft de natuurlijke vochtbalans van je vagina intact. Dit verkleint de kans op irritaties en ongemakken en verminderd ook het risico op (schimmel)infecties.

Een goede menstruatiecup is gemaakt van silicone dat niet reageert met het lichaam en geen stoffen afscheidt. Tampons, maandverband en inlegkruisjes kunnen met chloor en chemische stoffen gebleekt zijn om ze een mooi, smetteloos, wit kleurtje te geven. Ook kunnen er pesticiden en andere gifstoffen aanwezig zijn in je menstruatieproduct. Die kunnen (in kleine hoeveelheden) in je lichaam terecht komen. Geen heel prettig idee. Met een menstruatiecup heb je die problemen niet. Een veilige cup is gemaakt van medische siliconen of TPE (waar ook spenen voor baby’s en kleine kinderen van gemaakt worden) en geven niet af. Let bij het kopen van een menstruatiecup extra goed op het materiaal waarvan het gemaakt is.

Gemakkelijk

Ik heb in het begin best wat staan klungelen met mijn menstruatiecup, maar toen ik eenmaal de slag te pakken had, vroeg ik me af waarom ik er niet eerder aan begonnen was. Gun jezelf gewoon wat tijd om het onder de knie te krijgen, dan komt het helemaal goed.

Het gebruik van een menstruatiecup begint bij het uitkoken ervan. Dit doe je vóór en na elke menstruatie. 3 tot 5 minuten koken is lang genoeg. Helemaal hygiënisch. Tijdens je menstruatie volstaat omspoelen met water, telkens als je de cup leegt.

Een manier om de menstruatiecup te vouwen voor het inbrengen. Deze vouw heet de 'C-vouw'.
Een manier om de menstruatiecup te vouwen voor het inbrengen. Deze vouw heet de ‘C-vouw’.

Inbrengen en verwijderen

Dan het inbrengen en het eruit halen. Dat is een kunstje apart. Je moet de menstruatiecup ‘vouwen’ met je vingers, voordat je hem inbrengt. Vervolgens klapt de cup uit in je vagina en creëert daar een licht vacuüm, waardoor alles netjes opgevangen wordt. Met je vinger kan je rondom voelen of de cup goed is uitgeklapt. Inbrengen gaat makkelijker als de cup een beetje vochtig is.

Het eruit halen doe je door met je vinger het vacuüm te doorbreken of door zachtjes in de cup te knijpen. Vervolgens kan je de cup verwijderen, legen en spoelen.

Nog niet helemaal duidelijk? Geen zorgen! In deze video wordt het gebruik heel goed en duidelijk uitgelegd. Dit filmpje is gemaakt door OrganiCup, een merk dat in Nederland verkocht wordt bij bijvoorbeeld Etos en Kruidvat.

Dragen

Je kan de menstruatiecup maximaal 12 uur inhouden. Hoe vaak je hem moet legen, hangt af van je menstruatieflow. Als je veel bloed verliest, zul je hem vaker moeten legen, bijvoorbeeld om de vier uur. Op lichtere dagen kan je hem veel langer laten zitten. Zelf vloei ik niet zo hevig en kan ik de menstruatiecup makkelijk 10 à 12 uur laten zitten. Dat vind ik een groot voordeel ten opzichte van tampons of maandverband. Wanneer ik moet werken of reizen of ergens ben waar verschonen niet zo makkelijk gaat, ervaar ik veel minder tijdsdruk en stress. Doorlekken is bij mij nog nooit gebeurt.

In zes jaar tijd heb ik slechts enkele keren de cup moeten legen in een openbare toiletruimte. Dat vind ik eerlijk gezegd wel wat onhandig. Vaak is er geen kraan in het toilethokje aanwezig, waardoor je óf naar buiten moet om de cup te spoelen, óf met toiletpapier en een flesje water moet improviseren boven het toilet.

Sporten en zwemmen gaat overigens prima met een menstruatiecup. Nooit problemen mee gehad. Je voelt de cup doorgaans ook helemaal niet zitten. Heel soms voel ik wel het ‘steeltje’ aan de onderkant uitsteken, wanneer de cup wat lager in mijn vagina zit. Dat steeltje kan je er eventueel ook afknippen, mocht je dat prettig vinden.

Goedkoop, groen én gezond

Al met al vind ik het echt een topproduct. Het enige nadeel is het omspoelen van de cup op een openbaar toilet. Gewoon niet heel handig. Maar, omdat je de menstruatiecup tot 12 uur kan inhouden, komt dit eigenlijk nooit voor. Op dagen dat je lang van huis bent, zou je altijd nog kunnen kiezen voor tampons of maandverband. Voor mij weegt dit ene nadeel in ieder geval niet op tegen de vele voordelen: Goedkoop, groen én gezond.

Heb jij al eens een menstruatiecup geprobeerd?

Door: Lotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s