Goedkoop én duurzaam boodschappen doen

Er zijn heel veel lijstjes te vinden over hoe je goedkoper boodschappen doet, maar wat als je goedkoop boodschappen wil doen én ook nog eens duurzaam? Dat is vaak lastig. Boodschappen bij de biowinkel zijn bijvoorbeeld vaak een stuk prijziger. Hier acht tips om groen te doen en toch binnen je budget te blijven.

Neem je eigen tasje mee

Ja, een inkoppertje, maar toch belangrijk want veel mensen vergeten het nog. En een plastic tasje is niet duur, maar het is wel zonde.

Ik heb vaak standaard een stoffen tasje bij me, ook als ik niet ga winkelen. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt! Ook hangen mijn tasjes in het zicht wanneer ik de deur uitga. Zo vergeet ik het bijna nooit.

Koop seizoensgroenten en -fruit

Ieder seizoen groeien er weer andere soorten groenten en fruit. Natuurlijk kunnen we tegenwoordig het hele jaar door aardbeien eten als we willen, maar deze worden dan geïmporteerd uit een ander land of worden in een kas gekweekt. Niet heel duurzaam.

Ook is het goedkoper wanneer je groenten en fruit binnen het seizoen koopt omdat je niet extra betaalt voor de vervoerskosten of de kosten van het kweken in de kas. Minder productiekosten betekent een lager prijskaartje.

Sowieso zijn groenten en fruit in hun eigen seizoen natuurlijk het allerlekkerst! Hier vind je een lijstje van welke groenten en welk fruit bij welk seizoen horen.

Groene appels in een kistje
Appels kan je het hele jaar door uit Nederland kopen.

Ga vaker voor vega

Vlees is vaak het duurste item op een boodschappenlijstje. En het is ook vaak het meest milieubelastende item. Heel makkelijk dus om twee vliegen in één klap te slaan door dit wat vaker te schrappen. Natuurlijk hoef je niet meteen een die-hard vegetariër te worden, alle beetjes helpen. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens op social media onder de hashtag #meatlessmonday.  

Koop eens een koe

Wil je toch graag vlees eten? Kijk dan naar duurzamere opties. Het is goed mogelijk dat er in de buurt een bio-boerderij zit waar je vlees direct bij de boer kan kopen. Dat is vaak goedkoper dan bio-vlees uit de super en je steunt direct de lokale economie!

Ook kan je, wanneer je een vriezer hebt, groot inkopen via koopeenkoe. Daar kies je een koe uit waar je vervolgens een pakket vlees van binnenkrijgt. De koe wordt pas geslacht wanneer er 100% van het vlees is verkocht. Zo wordt er niks van verspild. Zelf heb ik dit nog niet uitgeprobeerd, maar mijn moeder was er enthousiast over.

Ook heb je koopeenkip, als je liever kip eet. 

Ga naar de markt of Turkse supermarkt

Groenten en fruit zijn vaak een stuk goedkoper op de markt en in Turkse supermarkten. En, er zit geen plastic omheen! Win/win! Wel moet ik op de markt vaak nog even extra zeggen dat ik geen plastic tasje hoef. Anders doen ze er standaard zo’n dun flubberzakje omheen waar je al helemaal niks aan hebt!

Bij ons op de markt kan je ook eieren kopen waar je een eigen doosje voor mee kan nemen en melk die in je eigen fles wordt getapt. Ik ben geen melk-drinker, maar mijn vriend wel, dus hebben we een glazen fles waar hij soms melk in haalt.

Verschillende soorten fruit en groenten bij de Turkse supermarkt.
Goedkoop en zonder plastic bij de Turkse supermarkt.

Koop groot in

Droog voedsel, zoals rijst, granen en bonen kan je vaak in bulk kopen bij toko’s en Turkse supermarkten. Dit is veel goedkoper én beter voor het milieu. Zorg wel dat je het voedsel dat je groot inkoopt ook écht gebruikt, anders is het alsnog zonde.

Koop eten dat anders wordt weggegooid

Veel supermarkten verkopen eten dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit met korting. Soms ligt het gewoon tussen de andere producten en soms hebben ze er een aparte plek voor. Nu is eten vaak best nog een tijdje langer goed dan die THT-datum. En vlees kan bijvoorbeeld de vriezer in, dan is het ook nog wat langer houdbaar. Scheelt toch weer in de portemonnee en er wordt geen eten onnodig weggegooid.

Een andere optie is de app Toogoodtogo, waar je eten op kan halen bij o.a. restaurants, lunchrooms, bakkers en supermarkten dat anders weggegooid zou worden aan het einde van de dag. Heel tof concept! Ik heb er ook wel eens gebruik van gemaakt. De laatste tijd is de app alleen een stuk populairder geworden en is het soms moeilijk om nog een plekje te vinden. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal tasjes die per dag opgehaald kunnen worden en wie het eerst komt…

Eten dat is opgehaald via toogoodtogo bij de Jumbo.
De buit van een Jumbo Too Good to Go tasje. Wel veel in plastic, maar anders ging het de prullenbak in.

Als je minder boodschappen wil doen; groei je eigen eten

Oké, dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, dat snap ik. Zelf woon ik ook op twee hoog in een flat met een karig balkonnetje. Maar als je wel de mogelijkheid hebt, is het ontzettend tof om je eigen eten te verbouwen! Een courgette uit eigen tuin is net iets lekkerder omdat je het helemaal zelf ‘gemaakt’ hebt. 

En als je niet de ruimte hebt voor een volledige moestuin; zelf wat kruiden laten groeien is super makkelijk (ook op een balkon) en geeft net zoveel voldoening.

Heb je nog andere tips om goedkoop en duurzaam boodschappen te doen? Laat het ons weten!

Door: Floor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s