Hoe vermijd je Ali-dropshippers

Stel je even voor: je bent op zoek naar een nieuw horloge en je hebt online een mooi exemplaar gevonden. Het is een Nederlandse website met veel positieve reviews en gratis verzending. Ziet er goed uit! Vervolgens moet je bijna een maand wachten, en wanneer je eindelijk je pakketje krijgt, komt het rechtstreeks uit China.

Ja, dat is balen, je hebt te maken met een dropshipper! En grote kans dat je horloge er in het echt een stuk minder mooi uitziet dan op die flashy foto. Kortom, je voelt je behoorlijk genaaid.

Wat is dropshippen?

Misschien weet je al lang waar we het over hebben. Dropshippers hebben de afgelopen tijd namelijk veel aandacht gekregen. Zoals bij Boos. Of bij NOS Stories. Of, mijn favoriet en inspiratie voor deze post; de Facebookpagina Ali versus de rest, waar ze dropshippers ‘ontmaskeren’.

Maar, voor het geval je nog niet op de hoogte bent; dropshippers hebben een (web)winkel, maar geen voorraad. Ze laten hun producten direct bezorgen van de leverancier bij de klant. In principe niks mis mee, maar vaak gaat het fout.

Het wordt namelijk gezien als een manier om snel, veel geld te verdienen. Knutsel even een webwinkel in elkaar met producten van Aliexpress, verkoop ze voor meer dan het dubbele en; kassa! Snel verdiend en met weinig risico. Niet gek dus dat overal ineens webshops oppoppen met vage namen, vage algemene voorwaarden en een slick uiterlijk.

Een mooi horloge als voorbeeld van een dropship product.
Knap lullig als dat mooie horloge dat je hebt besteld een nepper uit China blijkt te zijn. (Dit is overigens een stockfoto en komt niet van een dropshipwebsite).

Wat is er mis mee?

Dat klinkt inderdaad makkelijk, en als je het product ook daadwerkelijk krijgt is er niks mis mee, toch? Nou, zo makkelijk is het niet. Ten eerste voel je je als klant nogal gefopt als je zo’n grijze, plastic Ali-envelop op je deurmat krijgt. Had je net zo goed zelf uit China kunnen bestellen voor een hoop minder geld.

Veiligheid

Een argument dat sommige mensen gebruiken is: ‘waar denk je dat winkels als de Action of Hema hun spullen vandaan halen’? Dat is misschien wel zo, maar Nederlandse bedrijven moeten zich aan Europese wetgeving houden. Dat geldt ook voor spullen die ze verkopen, die moeten aan allerlei veiligheidseisen en milieueisen voldoen.

Dropshippers doen dit niet. De regelgeving in China is veel minder streng en door het direct naar de klant op te sturen, omzeilen ze (onrechtmatig) de Europese regels. Met dat nieuwe horloge is dit misschien een risico dat je bereid bent om te nemen, maar wat als het gaat om cosmetica, of kinderspeelgoed bijvoorbeeld? Niet oké !

Terugsturen is lastig

Wanneer je niet tevreden bent over het product dat je gekregen hebt, blijkt het vaak lastig om het te retourneren. In Nederland hebben we ‘herroepingsrecht‘, dit betekent dat je iets dat je via internet koopt, binnen veertien dagen mag terugsturen. Webwinkeliers zijn dan verplicht om dit te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten, ongeacht de reden.

Veel dropshippers hebben hier lak aan en geven aan dat de producten terug naar China gestuurd moeten worden wanneer je niet tevreden bent. Zij zijn immers maar een ‘tussenpersoon’. Naast dat het een dure grap kan zijn om iets naar China te sturen, is dit natuurlijk niet hoe het zou moeten werken.

De prijs voor het sturen van een pakketje naar China kan tegenvallen.
Een pakje terugsturen naar China kan een dure grap worden.

Hoe vermijd je dropshippers

Oké, genoeg redenen dus om dropshippers te willen vermijden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe herken je ze? Daar zijn een paar trucs voor.

Check de foto

Vaak gebruiken websites precies dezelfde foto’s als Aliexpress of Wish. Met Google image search kan je vinden waar een foto nog meer gebruikt wordt. Plak daar de foto even in wanneer je het niet vertrouwt. Kom je op een Chinese webshop terecht, dan weet je genoeg.

Ook teksten worden soms gekopieerd en door de vertaalmachine gehaald, waardoor ze vol met fouten staan.

Check het KVK-nummer

Je bent als webshop verplicht om je KVK-nummer op je site en in alle communicatie te vermelden. Check dus even of dit er staat. Veel dropshippers ‘vergeten’ het voor het gemak. Wanneer het er wel staat, gooi het nummer dan even in je zoekmachine naar keuze. Het komt ook vaak genoeg voor dat het nummer totaal niet van het bedrijf zelf is. Zo probeerde ik het uit op een verdachte website die herbruikbare en zogenaamd ‘groene’ producten verkoopt. Dat nummer hoorde bij een groothandel die niet meer bestaat. Zo wordt het lastig om de verantwoordelijke persoon te vinden.

Check de algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden checkt bijna niemand, tenminste, daar gaan deze gladjanussen vanuit. Doe dat nou alsjeblieft wel, want vaak zie je dan dat het niet klopt. Als er bijvoorbeeld staat dat een levertijd tussen de 7 en de 30 dagen is, is er een grote kans dat het uit China komt.

Ook zijn de algemene voorwaarden vaak ergens één op één overgenomen en soms wordt er vergeten om ze aan te passen.

Algemene voorwaarden die letterlijk overgenomen zijn en waar is vergeten om een persoonlijk mailadres in te vullen.
Oeps, foutje! De algemene voorwaarden zijn letterlijk overgenomen en er is vergeten een eigen mailadres in te vullen.

Vage verhalen

Sommige van deze webshops komen met de meest mooie verhalen en claims aan. Zo zag ik goedkope sleehakken die ‘door een orthopeed werden aangeraden’ of speciale oorstokjes die ‘door een Nederlandse arts zijn ontwikkeld’. Het allermooiste vond ik deze, waar de verkopers van een lelijke plastic ventilator er een heel verhaal bij hebben bedacht over hoe de Universiteit van Amsterdam hun project heeft gefinancierd. Sure. Hoe meer bullshit, hoe makkelijker het is om te checken of het klopt.

En onthoud: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.

Heb jij wel eens te maken gehad met een dropshipper? Drop de website hieronder en behoed anderen voor ellende!

Door: Floor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s