Hoe onze kleding zorgt voor meer plastic in de oceaan

Dat we met zijn allen minder plastic moeten gebruiken weten we ondertussen allemaal, maar dat zelfs het wassen van synthetische kleding bijdraagt aan de ‘plastic soep’ in de oceaan is iets waar niet veel mensen zich bewust van zijn.

In de wasmachine raken kleine, plastic-achtige vezels los van je kleren en gaan zo mee het spoelwater in. En omdat ze door waterzuiveringsbedrijven er niet uitgehaald kunnen worden, komen ze uiteindelijk in zee terecht. Ook tijdens het dragen van je kleding komen er soms minuscule deeltjes los. Deze verspreiden zich via de lucht en kunnen zo alsnog in het water terechtkomen.

Zo komt het dus dat zelfs kleding die is gemaakt van gerecyclede materialen, eigenlijk nog steeds niet al te best is voor het milieu. Deze video van ‘The story of stuff’ legt het super goed uit (als je meer zin hebt om te kijken dan te lezen).

Microplastics

Een derde van de microplastics (deeltjes die kleiner zijn dan 5mm) in de oceaan bestaat uit deze vezels. Eenmaal in het water werken de vezels als een soort magneten voor giftige stoffen die zich aan de oppervlakte binden en komen daarna terecht in vissen, schaaldieren en plankton. En omdat wij deze dieren vervolgens weer eten, krijgen ook wij meer microplastics binnen.

Wat hier precies de risico’s van zijn voor onze gezondheid is nog niet helemaal zeker. Begin 2019 is hier een grootschalig onderzoek naar gestart en verwacht wordt dat we er dit jaar meer van horen.

Gelukkig wordt er ook gewerkt aan een aantal oplossingen. Er worden proeven gedaan met coatings die zorgen dat de vezels minder snel loslaten en ook wordt er een speciaal wasmachinefilter ontwikkeld om deze vezels op te kunnen vangen.

Hoe kan ik zelf helpen?

Zelf kan je ook al een hele hoop doen om microplastics uit kleding te verminderen. Hier een paar tips.

Niet te vaak wassen

Was niet vaker dan nodig is. Dat scheelt sowieso al water en energie, maar zorgt er dus ook voor dat er minder vezels in het water komen. Als je kleding alleen een beetje muf ruikt, hang het dan gewoon even buiten. Of maak een verfrisser met je favoriete etherische olie, twee koppen water en een scheut witte azijn. Even sprayen en je kleding ruikt weer lekker.

Gebruik wanneer je wel een wasje draait vloeibaar wasmiddel en doe de trommel zo vol mogelijk, daardoor raken minder vezels los.

Niet in de droogtrommel

Door de droogtrommel te gebruiken komen de vezels van je kleding sneller los. Beter is om alles gewoon op te hangen. Bijkomende voordelen zijn dat het ook beter is voor je portemonnee en je kleren blijven langer mooi! Plus, ik vind het zelf altijd zo lekker ruiken wanneer mijn kleren en handdoeken in de zon hebben gehangen.

Was die buiten op een waslijn te drogen hangt.
Hang je kleren lekker te drogen!

Producten die helpen

Er zijn verschillende initiatieven om de vezels op te vangen in de wasmachine zoals bijvoorbeeld ‘Guppy friend’ en ‘Cora ball’. De eerste is een zak die de vezels opvangt en de tweede een bal, gebaseerd op de structuur en werking van koraal, waar ze in blijven hangen. De verzamelde vezels kan je daarna bij het afval gooien. Dit is nog steeds niet optimaal; er is namelijk altijd een kans dat de vezels ontsnappen aan het recyclingsysteem, maar het is een begin. Alle beetjes helpen!

Natuurlijke materialen

Een logische stap zou natuurlijk zijn om meer kleding van natuurlijke materialen te kopen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In bijna alle kleding zit wel iets synthetisch. Kijk dus (ook als je iets tweedehands koopt) goed naar de materialen en vermijd ook zoveel mogelijk mengstoffen met bijvoorbeeld polyester (ook gerecycled polyester), nylon en fleece.

Alternatieven hiervoor zijn onder andere linnen, (bio)katoen, hennep, bamboe, wol en Lycocell/Tencell.

Wist jij al van het bestaan van microplastics?

Door: Floor

Een reactie op “Hoe onze kleding zorgt voor meer plastic in de oceaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s