Geld uitgeven aan jezelf

Jezelf lekker verwennen, of zonde van het geld? Een heel debat in je hoofd. Wanneer geef je geld uit aan jezelf en hoe vind je hierin de juiste balans?

Ik sta op het station al zeker drie kwartier te wachten op een vertraagde trein. Het is koud en tochtig op het perron en ik wil naar huis. De geur van verse koffie komt me tegemoet vanuit de Kiosk. Ik zou best een koffie lusten, denk ik. Maar man, wat is het hier duur. Toch maar niet doen dan? Zonde van het geld. Ik drink thuis wel koffie.

Ik vind het lastig om geld uit te geven aan mezelf. Een koffie op het station heb ik bij slot van rekening niet echt nodig. Zonder kom ik de dag ook wel door. Toch blijft het een dilemma in mijn hoofd. Aan de ene kant voelt het goed om geld te besparen. Aan de andere kant wil ik wel echt heel graag die koffie hebben. Lastig om mee om te gaan. Wanneer gun je jezelf een verwenmomentje, en wanneer hou je voet bij stuk?

Een paar jaar geleden zou ik voor het laatste hebben gekozen. Tegenwoordig gun ik mezelf vaker wat extra’s. Als een kop koffie het verschil in mijn dag en mood kan maken, wil ik daar graag voor betalen. Ik gun mezelf de kleine dingen. Als het erop aankomt, kan ik daar altijd nog op besparen. Nu ik het me kan veroorloven, geef ik mezelf wat meer ruimte.

Balans opmaken

Bij geld uitgeven aan jezelf, gaat het om het vinden van de juiste balans. Jezelf nooit iets gunnen, is niet leuk. Maar om elke paycheck nou gelijk over de balk te smijten… Dat zou mij ook niet gelukkig maken. Ergens daartussen zit een optimum. Dat is voor iedereen weer anders. Zelf kan ik met behoorlijk weinig, omdat ik er de sport van inzie. Maar niet iedereen heeft daar zin in. Hoe karig je wil leven is heel persoonlijk.

Iets tekort komen

Zelf heb ik geleerd dat ik het niet prettig vind om ‘iets tekort te komen’. In het geval van de koffie op het station, zou ik dat gevoel zeker gehad hebben. Ik wil iets graag, maar het mag niet. Terwijl het om een relatief kleine uitgave gaat en ik het me kan veroorloven. Streng zijn haalt in dit geval een nors, opstandig kind in me naar boven, die er niets van begrijpt. Deze kant van mij laat zich moeilijk afschepen. Negeren is geen optie. Een compromis is wel vaak mogelijk: we nemen koffie, maar gewoon niet de allerduurste van de kaart.

Als ik voel dat ik later ‘iets tekort ga komen’, geef ik dus makkelijker toe. Dit is in ieder geval zo bij kleine uitgaven. Wanneer het om grotere bedragen gaat, vertrouw ik meer op mijn verstand. Er staat dan namelijk letterlijk meer op het spel.

Kwaliteit van leven

Ik geef ook wel eens grotere bedragen uit aan mezelf. Denk bijvoorbeeld een goede winterjas waar ik jaren mee vooruit kan of een fijne bureaustoel die rugklachten voorkomt. Dit zijn dingen die echt iets toevoegen aan mijn kwaliteit van leven. Daar geef ik zonder problemen geld aan uit. Mits ik er goed over nagedacht heb. Grote aankopen, doe ik liever niet impulsief. Ik vind het prettig om eerst wat onderzoek te doen, voordat ik iets koop.

Toch zijn het voor mij ook vaak de kleine dingen die opgeteld mijn kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Mooie lingerie, in plaats van een voordeelpak onderbroeken en luxe doucheschuim boven een basic blok zeep. Alledaagse dingen die mij een fijn gevoel geven. Geld uitgeven aan jezelf moet voor mij een beetje speciaal blijven. Dan is het écht verwennerij, en neem ik het niet voor lief. Zo geniet ik er persoonlijk het meest van.

Zoeken naar wat werkt

Ik merk dat het telkens weer een zoektocht is naar wat het beste werkt, als het gaat om geld uitgeven aan jezelf. Afhankelijk van hoe het financieel gaat, kan je bijstellen. En als je bijvoorbeeld echt voor iets tofs aan het sparen bent, kan het makkelijker zijn om tijdelijk hand op de knip te houden. Daarbij spelen voor iedereen weer andere overwegingen mee, en dat mag ook.

In de regel zou ik willen stellen dat iedereen zichzelf zo nu en dan eens lekker mag verwennen. We leven tenslotte maar één keer. Helaas weet ik dat dit niet voor iedereen altijd haalbaar is. Maar als je het je kan veroorloven, gun het jezelf dan! Spaarzaamheid is wat mij betreft een deugd, maar het moet niet ten koste gaan van geluk.

Geef jij makkelijk geld uit aan jezelf?

Door: Lotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s