Lees deze blog voor een beter leven

Helpen zelfhulpboeken nou echt? Met zelfhulpboeken heb ik een beetje een haat/liefde verhouding. Aan de ene kant ben ik all for persoonlijke ontwikkeling, maar soms kan ik echt de kriebels krijgen van die ik los al je problemen voor je op zelfhulp-gladjanussen .

Zelfhulpguru’s

Zelfhulpboeken stonden voor mij lange tijd in hetzelfde rijtje als de Bio Stabil, Astro TV, Oprah Winfrey en het tijdschrift Happinez; een hoop bullshit voor moedeloze mensen. De schrijvers zijn de kwakzalvers van de moderne tijd; ze richten zich op mensen die niet gelukkig zijn in hun leven en houden ze een hoop gebakken lucht voor. Alleen om maar te kunnen verkopen.

Ik zie ze soms staan als ik vertraging heb met de trein en mijn tijd dood in de boekwinkel op het station. Er lijken twee versies te zijn: de schreeuwende macho boeken met lelijke kaften in een opvallende kleur (fluorescerend oranje lijkt populair) met een foto van een extreem blij ogende auteur erop met zijn duimen omhoog en woorden als ‘succesvol’, ‘betekenisvol’, ‘gelukkig’.

 Of de geitenwollen-sokken-types die zweren dat mindfullness en eeuwenoude wijsheden je verder zullen helpen in het leven. Het liefst terwijl je op een dieet van louter en alleen veganistisch gefermenteerde kombucha leeft (niet dat ik iets tegen mindfullness en kombucha heb, integendeel zelfs, maar wel tegen mensen die beweren dat ze hét recept voor jouw persoonlijke geluk in handen hebben).

Naast de holle wijsheden van deze guru’s en de eeuwigdurende zoektocht naar ‘geluk’, val ik stiekem ook over het woord ‘zelfhulp’. Als ik hulp nodig heb, heb ik dus een probleem. En ik heb geen probleem, toch? Ik ben niet één van die wanhopigen die valt voor deze onzin, toch? Toch?! 

Ziet dit eruit als een persoon die zelfhulpboeken nodig heeft?! (correct antwoord; dat kan je nooit weten, want hoe iemand er vanbuiten uitziet zegt niks over hoe hij/zij zich vanbinnen voelt).

Mildere blik

Nu is al het bovenstaande natuurlijk nogal cynisch, ondertussen ben ik wat milder geworden. Zowel richting zelfhulpboeken, als naar mezelf toe. De eerste paragraaf schreef ik als onderdeel voor een opdracht creatief schrijven, op de opleiding Journalistiek die ik volgde. Ik zat niet lekker in mijn vel en mijn tegenreactie was om te haten op alles wat positief was. Dat blije gedoe was sowieso allemaal nep en er moest wel iets achter zitten.

Op een gegeven moment kroop ik uit mijn zielige zwarte gat en begon hulp te zoeken. Voornamelijk door het er met andere mensen over te hebben. En, verrassing; ik las een zelfhulpboek! Dat kwam door Lotte, die wél een fan is van deze vorm van literatuur en me een boek aanraadde.

En hoewel ik daarna niet het gevoel had dat het mijn hele wereldbeeld op zijn kop had gezet en meteen mijn leven gefikst had, had ik er wel wat kleine tips uit gehaald. Misschien toch niet helemaal waardeloos dus.

stapel zelfhulpboeken
Een stapeltje van de boeken die ik in huis heb. Niet veel, want meestal lees ik e-books. Ook moet ik toegeven dat ik er hiervan nog maar één echt heb gelezen.

Professionele hulp

Toch zijn er ook onderzoekers die mijn cynischere zelf bijvallen. Een onderzoek uit Canada liet zien dat zelfhulpboeken niet het gewenste effect hadden op de deelnemers. Het lezen ervan triggerde juist méér stressvolle gedachten en zorgde ervoor dat ze minder happy waren dan voorheen.

Door het lezen van deze boeken kan je soms het gevoel krijgen dat het je eigen schuld is wanneer het niet lukt om iets te veranderen. Volgens de auteur is het heel makkelijk, waarom lukt het mij dan niet?!

Toen ik het boek van Lotte las, hielp het waarschijnlijk dat ik er niet veel van verwachtte.
Ik had niet de illusie dat dit boek al mijn problemen op zou lossen. Daarnaast denk ik ook dat het goed was dat ik voor de dingen waar ik mee zat, terecht kon bij een psycholoog.

Met iemand anders praten kan meer brengen dan de hele tijd in je eigen hoofd blijven zitten. Het is namelijk moeilijk om jezelf een spiegel voor te houden en te zien waar je denkfouten maakt. Soms heb je een blik van een buitenstaander nodig om je daarbij te helpen.

Zijn zelfhulpboeken de moeite waard?

Dus, wat is nu het antwoord op de vraag ‘helpen zelfhulpboeken’? Hier kan ik geen eenduidig antwoord op geven (ik ben immers geen zelfhulpguru met shady motieven).

Ik denk dat introspectie en jezelf veranderen hard werk is. Dit is niet iets dat je doet door gewoon een knop om te zetten met iets wat je leest. Als er een boek was met één pasklaar antwoord, waren er geen duizenden zelfhulpboeken op de markt. Wel kunnen boeken je misschien op de goede weg helpen. Zie het als een onderdeel van een groter geheel, niet als een wondermiddel.

Welk boek het beste is voor jou is vooral een kwestie van smaak. De inhoud komt in de basis vaak op hetzelfde neer; het geven van inzicht in je patronen, om je vervolgens tips te geven om je gedachten en gedrag aan te passen.

Tips voor als je toch een zelfhulpboek wil lezen:

  • Kijk van tevoren wie degene is die het boek geschreven heeft. Iedereen en zijn moeder kan een zelfhulpboek schrijven. Het is waarschijnlijker dat een boek dat is geschreven door een professional, die zijn verhaal baseert op onderzoek en feiten, je daadwerkelijk helpt dan een boek vol vage platitudes en one-liners. Dat een boek populair is, wil niet zeggen dat het goed is.
  • Zit je met een probleem waar je zelf niet uitkomt? Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken. Een zelfhulpboek kan een laagdrempelige manier zijn om je op weg helpen, maar is geen vervanger voor een professional.
  • Het is makkelijk om over zelfhulp te lezen, maar moeilijker om er ook echt iets mee te doen. Zorg dat je niet vastloopt in de theorie en neem kleine stapjes om de tips die bij je passen ook toe te passen in je leven.

En; laat je er niet door opjutten. Perfectie bestaat niet en soms word je van een zoektocht naar geluk niet gelukkiger.

Heb jij een favoriet zelfhulpboek dat voor jou werkte? Laat het weten in de comments.

Door: Floor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s