Ik kan geen spullen weggooien

Bergen troep en kasten vol meuk, maar weggooien, ho maar! Herkenbaar? In deze blog deel ik wat mij helpt om te kiezen voor minder spullen, ook al vind ik dat soms lastig.

Eigenlijk heb ik al sinds dat ik me kan herinneren moeite met het weggooien van spullen. Want wat als ik het nog ooit nodig heb? Maar, ik kan nou eenmaal niet alles bewaren. Mijn huis is vol. Ik heb zowat alles wat mijn hartje begeert en ik heb geen zin om elke drie stappen mijn nek te breken over allerlei meuk. Toch gaat het jeuken zodra ik mijn overbodige rotzooi de deur uit help. Als het weg is, is het weg, en aan dat gevoel heb ik een hekel.

Wie wat bewaart heeft wat

Ik hou van orde en netheid in huis. Alles heeft een vast plekje en ik ben zelden echt iets kwijt. Toch heb ik regelmatig het gevoel dat ik omkom in de troep. Dit komt met vlagen. Ik kan makkelijk wekenlang een berg spullen op de eettafel laten liggen voordat het me acuut teveel wordt en… Alles. Moet. Weg. Nu.

En op de één of andere manier komen er altijd meer spullen binnen dan eruit gaan. En daar gaat het natuurlijk mis. Ik doe niet graag spullen weg en als mensen mij spullen aanbieden, ben ik altijd geneigd om ‘ja’ te zeggen, want weggooien is zonde en wie weet komt het nog ooit van pas!

Wie wat bewaart, heeft wat. Maar wat heb je dan precies? Een hoop meuk waardoor je niet meer normaal je zolder kan betreden? No thanks. In deze blog deel ik wat mij helpt om te kiezen voor minder spullen, ook al vind ik dat soms lastig.

Kost tijd

Ik heb gemerkt dat het hebben van veel spullen niet alleen ruimte, maar ook tijd kost. Die uitpuilende kasten ruimen zichzelf namelijk niet op. Om nog maar te zwijgen over lange, stressvolle speurtochten, wanneer je weer de oplader van je telefoon kwijt bent.

Hiernaast is het wegdoen van spullen een tijdrovende klus. Ik gooi namelijk liever geen dingen zomaar in de kliko. Wanneer iets nog goed is, breng ik het naar de kringloop, of geef ik het weg. Ook probeer ik wel eens wat te verkopen via Marktplaats. Dit is beter voor het milieu, maar het kost veel tijd. Al doe ik het met liefde en plezier, voorkomen is beter dan genezen. Daarom denk ik tegenwoordig goed na voordat ik iets aanneem of koop. Hoef ik later ook niet al die meuk te managen.

Lotte met een kartonnen doos

Kost duur

Soms vind ik het lastig om iets weg te doen, als ik weet dat iets erg duur is geweest. Zelfs als het mij persoonlijk geen geld heeft gekost. Ook bewaar ik vaak onnodig veel spullen, omdat ik verwacht dat ze nog ooit van pas zullen komen. Hierdoor stapelt de troep zich snel op, als ik niet uitkijk. En vervolgens is het heel verleidelijk om maar gewoon meer opbergboxen en grotere kasten aan te schaffen. Weer een reden voor een tripje naar Ikea!

Het hebben van spullen, kan in de praktijk dus ook voor meer kosten zorgen. Daarom vind ik het belangrijk om selectief te zijn in wat ik wil bewaren. Veel spullen zijn makkelijk vervangbaar en als je het lief vraagt, willen andere mensen vaak best wat aan je uitlenen.

Kost energie

Ook kan het hebben van veel spullen enorm veel ‘ headspace’ kosten. Denk aan spullen ‘waar nog iets mee moet gebeuren’, zoals dingen die nog gerepareerd moeten worden of hobby’s die je echt nog eens wil oppakken. Dan verandert een object opeens in een klusje. Voor je het weet staat je huis vol met allerlei projecten die voor een lange to-do-list zorgen.

Soms merk je dus dat bepaalde spullen veel ruimte innemen in je hoofd. Je mag jezelf dan best afvragen of je er niet beter afstand van kunt nemen. Gun jezelf die keuze. Je hoeft niet altijd alles af te maken. Zet jezelf voorop!

Waarom kies jij voor minder spullen?

Door: Lotte

Een reactie op “Ik kan geen spullen weggooien

  1. Mee eens! Toen ik een half jaar in het buitenland woonde had ik enkel twee tassen met spullen, inclusief zomer én winterkleding. Het grote merendeel van mijn spullen lagen nog in NL, en gemist had ik ze niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s