Favorieten; duurzaam scheren met een ouderwets scheermes

De afgelopen tijd is mijn badkamer steeds duurzamer geworden: Ik gebruik geen zeep en shampoo meer die in plastic flessen zit, ik heb herbruikbare wattenschijfjes en mijn tandenborstel is van bamboe. De volgende stap was plasticvrij en goedkoper scheren met een ‘ouderwets’ scheermes. Het ziet er levensgevaarlijk uit, maar ik wil niet meer zonder!

Ik ben nooit een groot fan geweest van scheren. Het kost tijd, geld en levert je naast minder haren, vaak ook jeukende bultjes en een rode huid op. Mij tenminste wel. Misschien omdat ik alleen de goedkope plastic wegwerpmesjes van de Action/Hema/AH gebruikte, maar ik weiger om ook nog eens goud geld uit te geven aan dure merken waarvan de scheermessen standaard oogverblindend roze zijn en vrouwen in de reclames giechelend over het strand huppelen alsof ze nog minder hersencellen hebben dan een visstick.

Mijn benen heb ik nooit geschoren. Ik heb geluk dat ik heel licht, dun haar heb. Op mijn hoofd ben ik daar minder blij mee, maar op mijn benen is het wel fijn, maar de rest mag wel haarloos. 

Vandaar dus, het ouderwetse scheermes! Ook wel ‘safety razor’ of ‘krabbertje’ genoemd. Een tijd geleden kwam ik iemand op Reddit tegen die er positief over was. Mij sprak niet alleen het groene aspect aan (geen plastic wegwerpproduct), maar ook de karige kant! Scheren wordt namelijk ineens een stuk goedkoper. Je geeft één keer wat meer geld uit aan de houder zelf, die misschien de rest van je leven meegaat, en de mesjes koop je in een pakje van bijvoorbeeld 1,25 euro. Fijn voor je portemonnee dus. Ik doe met zo’n mesje ongeveer twee maanden.

Een 'ouderwets scheermesje', ook wel safety razor of krabbertje genoemd.
Het scheermes in kwestie; mijn paarse ‘krabbertje’.

Het scheren zelf

Toen ik mijn scheermes binnenkreeg, moest ik even slikken. Op de één of andere manier ziet het eruit alsof je er ieder moment een bloedbad mee aan kan richten, maar dat viel gelukkig alles mee. Ik hoefde er eigenlijk niet eens echt aan te wennen; scheren gaat net als met mijn andere mesjes en ik heb me er nog nooit mee gesneden!

Behalve mijn scheermes, heb ik ook mijn scheerschuim veranderd naar een zero waste alternatief. En dus is scheren nu een soort van ritueel geworden. Eerst zet ik het mesje en de scheerkwast in warm water en dan klop ik met de kwast schuim van de scheerzeep. Het kost niet echt veel meer tijd dan voorheen, maar je moet er wel even aandacht voor hebben.

Scheerzeep en scheerkwast in bakje om scheerschuim mee op te kloppen.
Je maakt makkelijk scheerschuim door met een natte kwast over je blok scheerzeep heen te gaan en het op te kloppen in een bakje.

Ik heb het idee dat ik gladder kan scheren en minder last heb van irritatie. Het is even een investering om de safety razor te kopen, maar tot nu toe vind ik het zeker de moeite waard!

Mijn mes is van visagist op de fiets en was 31,- euro. Daarnaast gebruik ik scheerzeep van Werfzeep met een kwast die ik bij het Kruidvat heb gekocht. 

Zou jij je durven scheren met zo’n ‘krabbertje’?

Disclaimer: de producten in deze blog heb ik aangeschaft met mijn eigen geld. Er is niet betaald voor de review van producten.

Door: Floor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s