Gratis meer groen in huis en planten voor een prikkie

Mijn woonkamer is in het afgelopen jaar langzaam steeds meer in een jungle veranderd. Ik vind het hartstikke tof, al die verschillende planten in huis! Maar wanneer je al je planten bij een tuincentrum of bloemenwinkel koopt, kan het best een dure hobby worden.

Dat kan kariger! Drie tips om gratis en goedkoop aan mooie kamerplanten te komen.

Aloë Vera plant in een paarse pot op een tafeltje met decoratie.
Een klein gedeelte van mijn grote verzameling planten.

Stekken en ruilen

Door te stekken laat je uit een stukje van een plant, een nieuwe plant groeien. Zo kan je heel simpel je plant vermeerderen. Één plant worden er twee, en al snel een heleboel. Toen ik net begon met mijn plantenhobby, wist ik vrijwel niks van kamerplanten af en had ik geen idee wat stekken was, en dat het zo makkelijk is. 

Voor meer verschillende planten in huis, kan je die stekjes uitwisselen. Er zijn verschillende plekken op internet waar een levendige ruilhandel is ontstaan. Zo heb je de website stek.app (waar ook gratis stekjes worden weggegeven) en verschillende Facebookgroepen waar je terecht kan.

Offline is het natuurlijk ook goed mogelijk om te ruilen. Zo heb ik een aantal planten in huis die gegroeid zijn uit stekjes die ik van vriendinnen, mijn moeder en mijn oma heb gekregen. Ergens maakt dat die planten nóg leuker dan wanneer ik ze gewoon in de winkel had gekocht.

Plantenasiels

Bij een plantenasiel worden afgedankte planten opgevangen en zielige plantjes weer tot leven gebracht, waarna ze weer naar een nieuwe eigenaar kunnen. 

De planten zijn gevonden bij het vuilnis (want stiekem gebeurt dat best vaak) of gebracht door mensen die hun plant niet goed konden verzorgen of toch niet zo mooi vonden. 

Wanneer je een plantje wil adopteren bij zo’n plantenasiel is dat vaak gratis of tegen donatie. De mensen die het asiel hebben opgezet doen dit eigenlijk altijd vrijwillig en stoppen er veel tijd en liefde in. Ook is het vaak mogelijk om je planten te ruilen, mocht je toch niet zo tevreden zijn met die pannenkoekenplant of doet je varen het niet lekker. Een prima systeem dus om op een goedkope en ook duurzame manier aan meer groen te komen!

Heel veel planten in een woonkamer.
Foto: plantenasiel Zwolle

Hier vind je een lijst met alle plantenasiels in Nederland en België.

Plantenbieb

Dit zag ik laatst voorbijkomen en vind ik zo tof! Misschien ken je de ‘minibieb’ kastjes wel, die steeds meer ingeburgerd lijken te zijn? Dit is net zoiets, maar dan voor planten. In een klein kastje dat mensen vaak zelf gemaakt hebben, kan je zaden en stekjes ruilen of meenemen. 

Plantenasiel Hilversum, waar je gratis stekjes en zaden kan vinden.
Foto: Plantenbieb in Hilversum

Er is nog niet echt een lijst met plantenbiebs in Nederland en volgens mij zijn het er ook nog niet zo veel (misschien ook een idee om er zelf één te beginnen?). Voor zover ik het kon vinden op internet zijn er biebs in Hilversum en Veendam. Weet je er meer? Laat het dan even weten in de comments! 

Karig?

Nu klinkt de intro van dit bericht misschien een beetje inhalig, maar zoals je zal merken wanneer je eenmaal begint met het ruilen en stekken van je planten, is dat veel mensen in de plantencommunity heel vrijgevig zijn met hun groen. En dat werkt aanstekelijk! 

Als je eenmaal weet hoe je planten kan vermeerderen, wordt het een makkelijke manier om anderen blij te maken. 

Door: Floor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s